Mintovci delajo svojo različico Gnome Shella

Mandi

23. dec 2011 ob 20:46:39

Clement Lefebvre, eden od razvijalcev GNU/Linux distribucije Linux Mint, se je odločil za nadaljevanje dela na lastni različici Gnome Shella, ki naj bi bil bolj podobna znanemu vmesniku iz Gnome 2. Novembra izdani Mint 12 je že vključeval določene razširitve za Gnome Shell (MGSE), zdaj pa so na githubu odprli kar fork Gnome Shella. Imenuje se Cinnamon ("cimet") in jim bo omogočal bolj celovito predelavo vmesnika.

Namestitev je že zdaj mogoča z:

apt update
apt-install cinnamon-session
in zamenjavo desktop managerja ob prihodnji prijavi.

Odločitev je rezultat dokaj prisotnega prepričanja, da novodobna vmesnika Ubuntu Unity in konkurenčni Gnome Shell še nista ne dokončana ne pretirano primerna za delo in zmedeta zlasti začetnike, ki niso vajeni njune spremenjene paradigme. To je v nedavnem usuability testu potrdil tudi TechRadar, ki je v testu med Unity, Gnome Shellom in KDE 4.7 izpostavil prav slednjega, ki ima najbolj domač uporabniški vmesnik, pa še vedno skoraj vse moderne grafične bombončke.

Zanimivo bo videti, kako dolgo bodo mintovci vstrajali pri svoji predelavi. Prva žrtev te nove odločitve je prav tako njihova iniciativa MATE, se pravi posodobitev GNOME 2 z elementi iz GNOME 3 / Shella. Čeprav naj bi ta projekt še živel, so nekateri razvijalci očitno spoznali, da je to preveč dela, in se raje odločili za približanje trojke dvojki, ne obratno.