Lesk MySpacea počasi bledi

Matej Huš

24. mar 2011 ob 01:24:58

Na začetku leta smo pisali, da je MySpace v težavah, saj stran nosi izgubo, upada ji obisk, lastniki pa so zaradi tega prisiljeni odpuščati. Statistike za iztekajoče se četrtletje kažejo, da se propad MySpacea pospešuje.

Do konca letošnjega februarja je po meritvah ComScora obisk upadel za 14 odstotkov s 73 na 63 milijonov unikatnih obiskovalcev mesečno. To je polovica manj, kot so jih imeli še pred letom dni. Ko so lani sredi leta stran prenovili, so imeli še 95 milijonov unikatnih obiskovalcev mesečno, a trend je bil celotno leto negativen.

Hkrati je to razlog, da News Corp. intenzivno išče kupca za stran, za katero so leta 2005 odšteli 580 milijonov dolarjev. Trenutne valutacije kažejo, da bodo zanjo iztržili občutno manj. Podjetje si ogleduje veliko potencialnih snubcev, a večino bolj zanima, kaj je šlo narobe in v kako slabem stanju je trenutno MySpace, kakor dejanski prevzem.

To ni prva in zagotovo tudi ne edina internetna stran, ki je bila na vrhuncu priljubljenosti prodana za velike denarje, potem pa se je preprosto izpela. Najbolj znan primer je gotovo Skype, ki ga je Ebay kupil leta 2006 in zanj odštel 3,1 milijarde dolarjev, potem pa so se leta 2009 komaj znebili večinskega deleža in pri tem vknjižili več stomilijonsko izgubo. Skype se ob tem sploh ni nikoli spopadal s pomanjkanjem obiskovalcev, problem je bila le monetizacija dejavnosti. MySpace ima še večje probleme.