Myspace izgubil za 12 let glasbe, videa in fotografij

Dare Hriberšek

18. mar 2019 ob 13:45:41

Verjetno ste ga že pozabili, a Myspace je bil eno prvih zaresnih družabnih omrežij, ki se je v zenitu svoje popularnosti ponašal z nekaj milijoni uporabnikov. Leta 2006 je postal najbolj obiskana spletna stran v ZDA, pri čemer je za sabo pustil tudi Google.

Tiste, ki nanj še zahajajo je te dni pričakalo sporočilo upravljavcev, da so vse fotografije, videi in zvočne datoteke, naložene med leti 2003 in 2015, nepovratno izgubljene. In da se za "neprijetnost" opravičujejo. Za incident naj bi sicer bila kriva migracija podatkov na nove strežnike. Na ta način je s strani, ki je zaslužna za vzpon skupin, kot so Arctic Monkeys, poniknilo 50 milijonov skladb, ki jih je nanjo skozi leta naložilo 14 milijonov izvajalcev.

Andy Baio, eden od ustanoviteljev Kickstarteja je na Twitterrju podvomil, da gre v resnici za nesrečen dogodek, po njegovem mnenju gre samo za priročen izgovor s katerim se želijo rešiti obveznosti za drago selitev in gostovanje starih datotek.

Myspace je sicer leta 2005 za 580 milijonov dolarjev kupila korporacija NewsCorp, ki ga je nato osem leta nazaj preprodala podjetju za ciljano oglaševanje Specific Media in Justinu Timberlaku, pred tremi leti pa je krovno podjetje prešlo v last podjetja Time.