14. oktober 2025: konec podpore za Windows 10

Dare Hriberšek

14. jun 2021 ob 20:55:31

Podpora Windows 10 se bo tako iztekla nekaj več kot desetletje po prvi predstavitvi tega operacijskega sistema, ki se je zgodila le tri leta po splovitvi Windows 8 in dve leti po 8.1. Deset let sicer predstavlja nekako običajen Microsoftov podporni cikel, obenem pa to pomeni, da se bo morala naslednja različica, ki jo bomo spoznali čez dober teden dni, med uporabniki - Windows 10 jih ima 1,3 milijarde - dodobra zasidrati v naslednjih štirih letih. Kar je pred petnajstimi leti povzročalo težave, saj zlasti poslovni uporabniki zlepa niso želeli s popularnih XP na razmajano Visto.

Microsoft je novico objavil precej pritajeno, s popravki svoje lifecycle politike na straneh za podporo, kjer uradno govori le o različicah Home, Pro, Education in Workstations. Ni pa jasno kaj to pomeni za Enterprise ali pa različice Windows Server, ki temeljijo na desetici, in imajo običajno svoj cikel podpore.

V resnici še najmanj vemo o poimenovanju nove verzije, saj so Windows 10 na začetku napovedali kot nekakšno večno storitev, ki se bo venomer nadgrajevala. So pa člani ožjega vodstva v zadnjih mesecih že večkrat namignili, da nas čaka nekaj novega. Plus, da je bil teaser dolg 11 minut. Kar se tiče vsebinskih novosti, so se namigi zgostili predvsem okoli prenovljenega videza, pa tudi nekaterih izboljšav, kot je boljši Bluetooth zvok, uporabnejši Raziskovalec in prenovljena tržnica Windows Store.