Apple bučno najavil sveženj svojih storitev

Dare Hriberšek

26. mar 2019 ob 23:14:27

Kreditna kartica, igričarski in medijski portal ter pretočna TV storitev so kratek opis novosti, s katerimi Apple po 42 letih od ustanovitve zlagoma prodira med ponudnike storitev. Vse storitve naj bi se od konkurentov razlikovale po kaki za Apple običajni dodani vrednosti, kot so obetali iz ust izvršnega direktorja Tima Cooka ves čas izlivajoči se presežniki.

In res. Jennifer Aniston, Steven Spielberg, Sofia Coppola in Oprah Winfrey so stali na odru kot garancija, da bo Apple Tv plus zares presegel ponudbo konkurence, beri Netflixa in Amazon Prime Videa, pa prihajajočega Disneya in Wallmarta, ki prav tako pripravljata podobni storitvi. Kar bomo zares vedeli šele jeseni, ko naj bi storitev začela delovati. Ponujala bo izključno samo lastne vsebine - kar je vseeno nekakšen minus glede na prej omenjene konkurente, ki svoje vsebine dopolnjujejo z množico licenciranih izdelkov. Bodo pa ta manjko pri Applu skušali izravnati z možnostjo naročnine na tretje ponudnike, denimo Hulu oz. HBO in še številne druge. Apple TV plus ne bo samostojna aplikacija, delovala bo v okviru že obstoječega Apple TV, ki je že zdaj na voljo na vseh iPhonih, iPadih in napravah Apple TV, do začetka delovanja storitve pa naj bi se razširil tudi na Mace in pametne televizorje nekaterih največjih izdelovalcev, denimo Samsunga, LGja in Sonyja ter denimo tudi na Amazonove predvajalnike Fire TV. Apple TV plus bo plačljiv, koliko natanko bo treba zanj odšteti pa na dogodku še niso povedali. Skepsa gor ali dol, tudi Apple Music je na trg prišel pozno, a se je tržno vseeno že kmalu uspešno usidral takoj za najbolj priljubljenim Spotifyjem.

Druga novost je nekakšna trafika z najbolj priljubljenimi časniki in revijami. Storitev je od začetka tega tedna že na voljo v ZDA in Kanadi, konec leta pa naj bi dosegla tudi Evropo. Za 9,9 dolarja je uporabnikom na voljo okoli 300 medijev, med katerimi najdemo tudi paradne konje ameriškega tiska, kot so New Yorker, Rolling Stone, Atlantic, Esquire, National Geographic, Vogue in tudi Wall Street Journal. Kot so zatrdili predstavniki Appla, v okviru storitve ne bodo spremljali, kaj uporabniki prebirajo, niti česa takega ne bodo dopustili oglaševalcem. Kar zveni nekoliko čudno, glede na to, da so medijskim sopogodbenikom obljubili plačilo glede na frekvenco dostopanja do njihovih člankov.

Novost za navdušene igričarje se imenuje Apple Arcade, ki bo uvodoma ponudila kakih 100 iger, ki jih menda drugje ne bo mogoče najti, delovala pa bo v 150 državah. Storitev ne bo pretočna, kot je denimo nedavno najavljena Googlova Stadia.

Zadnja najavljena storitev pa bo kreditna kartica Apple Card, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Mastercardom in Goldman Sachsom. Svojo pot bo poleti začela v ZDA in sicer bodisi kot fizična kartica ali pa mobilna aplikacija, ki pa za razliko od večine sedanjih kartic ne bo poznala članarine, zamudnih obresti in dajatev za meddržavne transakcije, na drugi strani pa naj bi bili uporabniki ob vsakem nakupu deležni številnih popustov.