Velika Britanija bi prestavila ure naprej

Matej Huš

21. feb 2011 ob 14:56:56

Zatem ko je Rusija objavila, da po koncu letošnjega poletja ne bodo prestavili urinih kazalcev nazaj na sončni čas, in bodo tako de facto celo leto uporabljali poletni čas, se podobne ideje porajajo tudi v Veliki Britaniji. Koalicija želi še pred poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu leta 2012 sprejeti novo strategijo za turizem, ki bi pomagala pritegniti več turistov. Del te strategije je tudi stalen pomik kazalcev naprej.

Velika Britanija uporablja greenwiški čas (GMT), ki se poleti prestavi za uro naprej (GMT+1). V novem predlogu je zapisano, da bi Britanci poleti uro prestavili še za eno uro naprej (na GMT+2), tako da bi uporabljali isti čas kot kontinentalna Evropa (razen Portugalske in vzhodne Evrope). Ali bo premik veljal tudi pozimi (GMT+1), s čimer bi Velika Britanija v celoti prešla na srednjeevropski čas, ali pa bo pozimi ostala na GMT in bo razlika med poletjem in zimo dve uri, še ni dorečeno. Medtem ko se v južnem delu države zavzemajo za prvo možnost, ji na Škotskem ostro nasprotujejo, saj bi v tem primeru sonce v Glasgowu 1. januarja vzšlo šele okrog 9.47 ure. Odpravljanje v službo in predvsem v šolo v trdi temi bi povečalo število prometnih nesreč in žrtev.

Podaljšanje dnevne svetlobe v večer, saj bi sonce julija v Londonu zahajalo okrog 22. ure, svetlo pa bi bilo vse do 23. ure, naj bi privabilo turiste, saj bi imeli zvečer več prireditev na prostem. Hkrati bi privarčevali tudi energijo. Drugi predlogi za krepitev turizma v novi strategiji so ukinitev praznika dela 1. maja, ki bi ga nadomestil nek drug dela prost dan v oktobru - najverjetneje Dan bitke pri Trafalgarju 21. oktobra, sprostitev vizumskega režima, več svobode pri oglaševanju turističnih točk ob cestah, ukinitev centraliziranega ocenjevanja hotelov s številom zvezdic in olepšanje vstopnih točk v Veliko Britanijo na letališčih.

Velika Britanija je v preteklosti že poizkušala s srednjeevropskim časom. Med drugo svetovno vojno (1940-1945) in leta 1947 so ga uporabljali zaradi varčevanja premoga (pozimi GMT+1, poleti GMT+2). V letih 1968-1971 so celo leto uporabljali srednjeevropski čas (ali britanski poletni čas, GMT+1).