Založniška industrija nadaljuje svoj marš

N/A

20. feb 2011 ob 20:46:52

Ameriški ceh založnikov, zbran v interesnem združenju IIPA (Internation Intellectual Property Alliance, glej spletno stran) vsako leto pripravi podrobno priporočilo ameriški vladi o državah, ki s trgovinskimi ovirami (angl. barriers to trade) na področju intelektualne lastnine omejuje ameriška podjetja. Zgodovinsko se je šlo predvsem za preveč strogo trgovinsko zakonodajo (carine, kvote), zdaj pa je zakonodaje očitno premalo, vsaj kar se tiče poceni in masovnega preganjanja piratov. Na podlagi priporočila potem ameriška vlada izda Posebno poročilo št. 301 in s sredstvi diplomacije pritisne na države, da odpravijo omenjene ovire. Kako to gre, smo sicer videli iz wikileaksovih depeš.

Letošnje poročilo, glej sliko, se ne razlikuje toliko od lanskega. Zadovoljni so s Švedsko glede pregona avtorjev thepiratebay.com, zato te države več ni na prioritetnem (rdečem) seznamu. Fokus je zdaj na Kanadi in Španiji, ki sta "državno sponzorirani oazi piratstva", tj. veliko vredna trga, kjer še ni RIAAi všečne zakonodaje. Obe državi sta sicer lani (Španija) oz. letos (Kanada) uveljaljavili nov avtorskopravni zakon po zgledu ameriškega DMCA, a to zgleda ni dovolj, kajti v Kanadi še vedno mirno teče eden boljših torrent iskalnikov isohunt.com, Španci pa še vedno - kar 97,8% njih, po besedah IIPA, - nelegalno nalagajo glasbo.

Za Španijo si želijo sledeče ukrepe:

Gre za dolg, drag in obsežen spisek ukrepov, ki zagotovo spadajo v suvereno odločanje Španije same. Američani si seveda stvari želijo urediti po svoje, zato so tudi sodelovali pri pripravi čistopisa zadnjega avtorskopravnega zakonika.