Švica trn v peti MPAA

Dare Hriberšek

13. nov 2018 ob 15:36:57

Ameriško združenje Motion Picture Association of America (MPAA) je vladnemu predstavništvu za trgovino (US Trade Representative oz. USTR) vnovič zatožilo Švico, češ da ta zaradi svoje ohlapne zakonodaje postaja priljubljeno zatočišče za gostovanje spletnih strani z nelegalnimi, beri piratskimi, vsebinami.

Mimogrede, USTR je vladni organ, ki ameriškemu predsedniku pomaga oblikovati trgovinsko politiko, zlasti v odnosih z drugimi državami. MPAA - v bistvu gre za trgovinsko povezavo šestih največjih hollywoodskih studiev - pa je v svojem zadnjem poročilu sicer obravnavala več tujih držav, a je bila med razvitejšimi Švica deležna še prav posebne negativne pozornosti. Združenje tako zahteva, naj Švica čimprej implementira nekaj ključnih zahtev, denimo vzpostavi pravno odgovornost za vse, ki omogočajo, spodbujajo in služijo z množičnimi kršitvami avtorskega prava, sprejme zakonodajo, ki bo ponudnike spleta vključila v boj proti piratstvu, prepove kopiranje avtorskih del iz neavtoriziranih virov in vzpostavi primerne vzvode civilnega in kazenskega prava za pregon storilcev.

Resnici na ljubo je MPAA vse te zahteve postavila že pred štirimi leti, a se po njenem mnenju evropska entiteta nevtralnosti nanje ni dovolj odzvala in ni upoštevala osnovnih elementov mednarodnih priporočil za boj proti piratstvu. Po mnenju MPAA v predlogu tudi ni dovolj jasno prepovedana uporabo piratskih vsebin v zasebne namene, pri čemer posebej omenjajo izjemo, po kateri si lahko uporabnik napravi zasebno varnostno kopijo avtorskega dela in sedemdnevni časovni zamik pri gledanju TV vsebin, ki ga v krajši inačici poznamo tudi pri nas.

Obtožbe zoper Švico pa ne držijo povsem, saj so lani tam predstavili nov predlog zakonodaje, po kateri bodo med drugim ponudniki spleta dolžni odstranjevati sporne vsebine s svojih platform in tudi preprečevati, da se ta znova pojavi. V nasprotnem primeru jih čaka kazenska odgovornost.