Šokantno: zaradi ponaredkov in piratskih kopij v državah G20 letno 125 milijard dolarjev škode

Matej Huš

5. feb 2011 ob 09:14:06

Mednarodna trgovinska zbornica (ICC) je objavila rezultate študije o kvantitativnih vplivih digitalnega piratstva in ponarejanja izdelkov na gospodarstvo, ki jo je zanjo izvedel Frontier Economics. Poročilo je nadgradnja izsledkov Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki je leta 2008 ocenila vrednost piratskih in ponarejenih izdelkov, ki se vsako leto premikajo v mednarodni trgovini, a ni kvantizirala njihovih vplivov na gospodarstvo.

ICC na podlagi podatkov iz leta 2008 ocenjuje, da je ekonomska vrednost letno ponarejenih oziroma prekopiranih izdelkov 650 milijard dolarjev. V mednarodno trgovino zaide manj kot polovica teh izdelkov, med 285 in 360 milijardami dolarjev je njihova vrednost, medtem ko se preostanek porabi v državi porekla (140 do 215 milijard dolarjev) ali predstavlja digitalno piratstvo (od 30 do 75 milijard dolarjev). Zaradi piratstva naj bi bilo uničenih 2,5 milijona delovnih mest, letna škoda za gospodarstva držav G20 pa znaša 125 milijard dolarjev. Največja izguba so seveda manjši davčni prihodki, saj države tod izgubijo 77,5 milijard dolarjev, za 25 milijard stroškov nastane v boju proti kriminalu, 18 milijard so stroški zaradi smrti pri ponarejanju. Drugi stroški so še stroški zdravljenja poškodovanih zaradi uporabe ponaredkov in upad tujih investicij v državo.

V drugem delu študije so ocenili, koliko bodo te vrednosti znašale leta 2015. Tedaj naj bi bila vrednost piratskih in ponarejenih izdelkov med 1,2 in 1,8 bilijona dolarjev.

In kaj boste storili vi, da avtorji ne bodo več lačni? Ovadite se še danes.