Amazon prodaja večinoma ponarejene baterije

Matej Huš

18. apr 2015 ob 15:24:52

Na internetu mrgoli ponarejenih izdelkov, katerih prepričljivost sega od v nebo vpijočih slabih kopij do prepričljivih ponaredkov. Zelo privlačna za ponarejevalce je elektronika; v preteklosti smo pisali celo o ponarejenih procesorjih, dosti pogosteje pa naletimo na ponarejene USB-ključe in baterije. Na c't so ugotovili, da je pri naročilu baterije za Samsungove mobilne telefone na Amazonu teže dobiti pristen izdelek kot ponarejenega.

Raziskave so se lotili, ko se je nanje obrnil razočaran bralec, ki za svoje podjetje iz posebnih razlogov nujno potrebuje pristne baterije. Ugotovil je, da jih mora vedno znova kontrolirati in da je ponarejenih čedalje več. Pri c't so naročili 12 baterij za Samsungove telefone, od tega štiri neposredno od Amazona in osem od prodajalcev, ki oglašujejo na Amazonu. Rezultat je bil porazen - ponarejeni so bili prav vsi! Ob tem velja poudariti, da niso kupovali le najcenejših (8-10 evrov), temveč tudi dražje modele (do 18 evrov).

Nekateri ponaredki so delovali zelo prepričljivo, a je postavitev ob bok pristnim baterijam iz Samsungove spletne prodajalne razkrila drobne razlike. Drugačni napisi, druge barve, spremenjena pisava, manjša teža so nekatere izmed razlikovalnih značilnosti ponaredkov. Ti sprva sicer delujejo zelo podobno kot originalne baterije, le nekoliko krajšo avtonomijo imajo, a se razlike pokažejo s staranjem. Po letu dni pade kapaciteta Samsungovih baterij na okrog 80 odstotkov, ponaredki pa večidel odpovedo.

Ko so Amazon soočili z izsledki, so jim iz podjetja odpisali, da bodo preverili obtožbe in zagotovili, da bodo izpolnili vse zakonske pogoje. Res, kmalu so se cene na Amazonu dvignile, nekaterih baterij za kak evrov, drugih za dva ali trikrat (očitno so zamenjali dobavitelja). Tudi manjši prodajalci prek Amazona so odgovorili, da za ponaredke niso odgovorni, saj so jim jih očitno podtaknili više v verigi. Dejstvo je, da gre za donosen posel, saj na Alibabi stanejo ponarejene baterije poldrugi evrov, potem pa se prodajo za 10 evrov. Nekatere zasežejo že na meji, drugi pa se žal izmuznejo skozi nadzor in pristanejo na evropskem trgu. In problem niso le Samsungovi izdelki, ki so jih tu preiskovali, saj ponarejajo praktično vse.