Študija: potrpljenje je božja mast

Matej Huš

27. jan 2011 ob 18:30:26

Med longitudinalnimi študijami otrok je najbolj znana Termanova študija nadarjenih otrok, ki se je začela leta 1921 in poteka še danes. V njo je vključil 1444 najbolj inteligentnih otrok iz Kalifornije, rojenih med leti 1900 in 1925, in jih spremljal skozi celotno življenje. Po smrti Lewisa Termana so njegovo študijo nadaljevali sodelavci, zaključila pa se bo s smrtjo ali izstopom zadnjega sodelujočega.

Čeprav kritiki Termanovi študiji oporekajo objektivnost, saj je aktivno sodeloval v življenju preiskovanih ljudi, je to edina temeljita in večdesetletna študija vpliva nadarjenosti na dosežke v življenju. Terman je odkril, da mit o nedružabnosti in samotarskosti nadpovprečno inteligentnih ne drži. V povprečju so bili nadpovprečno sposobni ljudje tudi v življenju nadpovprečno uspešni. Imeli so dobre službe, bogato družabno življenje, nič več problemov z zdravjem od ostalih in, zanimivo, bili so tudi nekoliko višji od povprečja.

Dolge in dobre longitudinalne študije so redkost, saj terjajo dolgotrajno financiranje, širok vzorec in privolitev ljudi v večletno spremljanje njihovega življenja. Znanstveniki iz Velike Britanije, Nove Zelandije, Kanade so v tekoči številki revije Proceedings of the National Academy of Sciences v članku A gradient of childhood self-control predicts health, wealth, and public safety objavili rezultate ene longitudinalne študije o korelaciji med samoobvladovanjem otrok in njihovim uspehom v življenju.

Spremljali so tisoč otrok od rojstva do 32. leta starosti v prvi skupini in 500 sorojencev v drugi skupini. Odkrili so, da lahko iz otrokove sposobnosti samonadzora v prvih desetih letih življenja napovemo njegovo uspešnost in zdravje v življenju. Otroci, ki so v otroštvu prikazali večjo zmožnost samoobvladovanja, so bili kot odrasli bolj zdravi, bolj premožni in manjkrat v navzkrižju z zakonom. Rezultati skupine sorojencev, ki so odraščali v istem okolju, so potrdili, da razlike v okolju ne morejo biti edini razlog za različne dosežke v življenju, saj so tudi med sorojenci našli korelacijo med samoobvladovanjem in uspehom.