Predogled razvojnega paketa za Android 3.0 Honeycomb na voljo

Primož Resman

27. jan 2011 ob 18:55:56

Google je pravkar izdal prvo različico razvojnega paketa (SDK) za Android 3.0 (Honeycomb), ki pa je še predogledne (preview) narave. To med drugim pomeni, da v SDK-ju še niso popolnoma dokončani API-ji, ki bodo na voljo v končni izdaji operacijskega sistema. Vseeno bodo razvijalci lahko nov razvojni paket uporabili za pripravo novih aplikacij oz. popravke na obstoječih ter s tem omogočili združljivost z novo različico operacijskega sistema in nekaterimi novostmi, ki jih prinaša.

Google je med slednjimi izpostavil predvsem novi orodni vrstici, akcijsko na vrhu in sistemsko na dnu. V slednji se bodo nahajale informacije o sistemu (ura, jakost brezžičnega signala, stanje baterije) ter bližnjice do do sedaj sicer fizičnih gumbov oz. akcij, ki jih omogočajo (domov, menu, nazaj in iskanje), po drugi strani pa bo akcijska na vrhu vsebovala različne menije in opcije, ki bodo namenjeni posamezni aplikaciji. Z uvedbo vrstice bodo razvijalce aplikacij pravzaprav prisilili, da bodo aplikacije nastavitve vedno imele predstavljene na istem delu zaslona.

Navidezna tipkovnica je očitno izboljšana, kakor se je zgodilo še z izbiro oz. označevanjem besedila ter njegovim kopiranjem in lepljenjem. Dodana je podpora večjedrnim procesorjem, izrisovanju v 3D zaslonski tehniki in strojno podprto izrisovanje 2D animacij ter obilica drugih novosti, predstavljenih na uradni strani. Obstoječe aplikacije bodo očitno delovale brez večjih sprememb v kodi, a vseeno pri Googlu subtilno priporočajo spremembo uporabniškega vmesnika, da bodo večji zasloni, katerim je Honeycomb pravzaprav namenjen, bolje izkoriščeni.