Lažni Android antivirusnik prodan v več deset tisoč izvodih

Mandi

9. apr 2014 ob 19:43:15

Konec marca je povsem neznani razvijalec Android aplikacij "Deviant Solutions" uspešno splavil svojo prvo "protivirusno" aplikacijo "Virus Shield 1.0" v Googlovi uradni aplikacijski trgovini Google Play, in to za ceno 3.99 ameriških dolarjev. Aplikacija je v dobrem tednu dni presegla 10.000 nakupov. Razvijalec je nato izdal še popravljeno različico "2.2", ki je spet dosegla čez 10.000 nakupov, ter nabrala povprečno oceno 4.7/5 iz skupaj nekaj več kot 1700 glasov. Uspelo ji je celo priti na vrh spiska top 5 najbolj prodajanih plačljivih aplikacij.

Šele prejšnji vikend so potem nekateri uporabniki ugotovili, da aplikacija pravzaprav ne naredi prav ničesar. Ob zagonu zgolj prikaže slikco ščita z rdečo črko "✗"; ko jo uporabnik klikne, pa se ta "✗" zamenja z kljukico "✔". Kar je tudi vse.

Google jo je bil v ponedeljek primoran umakniti.

Aplikacija je v svojem opisu sicer obljubljala "nizko porabo baterije" in "odsotnost oglasov" - kar je, roko na srce, tudi bilo res. V vseka 859k veliki aplikaciji sta namreč le omenjeni dve ikoni, ter nekje 220 vrstic kode (nekdo jo je dekompiliral in dal kodo na github), ki skrbi za inicializacijo aplikacije in prikaz omenjenih ikon. Nobenih oglasov torej, nobene kraje podatkov, in nič takega, kar bi posebej žrlo baterijo.

Razvijalec sicer po vsej verjetnosti ni bil izplačan. Google namreč izplačuje vsakega 15. v mesecu, za prodajo v mesecu pred tem. Prodaje med 28.3. in današnjim ponedeljkom bi se tako obračunale šele naslednji torek. Če bi proizvajalec aplikacijo splavil malo prej, ter se trudil vsaj malo "prazniti baterijo", da bi zdržal za kakšen mesec, bi lahko bil deležen kar lepega zaslužka.

Applov tabor se seveda že reži.