Microsoft Sets prinaša zavihke v operacijski sistem

Matej Huš

29. nov 2017 ob 00:04:10

Microsoft je napovedal eno večjih sprememb uporabniškega vmesnika, ki posega v koncept, ki se ni bistveno spremenil vse od časov Windows 3.11. Aplikacije dandanes še vedno poganjamo v oknih, ki so lahko povečana čez cel zaslon ali poljubne velikosti. Različni operacijski sistemi so eksperimentirali z več navideznimi zasloni oziroma namizji, a ključni koncept ostaja enak. Aplikacije so v oknih.

Najočitneje so novo dimenzijo dodali brskalniki, ki imajo zavihke. To pomeni, da lahko sorodne vsebine združimo v enem oknu, kjer so odprti različni zavihki, preostale pa v drugem oknu. Microsoft sedaj nekaj podobnega preizkuša na nivoju operacijskega sistema. Novost se za zdaj imenuje zgolj Sets, a bo ob uradni splavitvi gotovo dobila kakšno bolj prefinjeno ime. Poenostavljeno povedano pa gre za zavihke v operacijskem sistemu, ki skrivajo programe.

Microsoft želi dvonivojsko razvrščanje vseh programov, kar smo prvikrat slišali že aprila. Nekaj podobnega trenutno obstaja v obliki Windows Timeline, ki omogoča grupiranje oken glede na to, kdaj smo jih odprli. Sets to možnost še nadgrajuje. V okviru posamezne okna bo mogoče imeti različne zavihke za različne aplikacije. V en Set bomo na primer lahko zapakirali brskalnik, Wordov dokument, PowerPoint in slovar ali kaj podobnega. Ideja je, da vsako opravilo terja različne programe, ki jih elegantno stlačimo skupaj v isto okno, vsakega v svoj zavihek. Potem lahko skupaj premikamo, odpiramo in zapiramo to okno. Windows si bo zapomnil, kaj vse je bilo v njem odprto, in nam omogočil enostavno obnovitev vseh zavihkov. Če smo povezano v Microsoftov račun, lahko to storimo tudi na drugi napravi!

Sets še lep čas ne bodo stalnica. Microsoft jih je jasno opredelil kot eksperimentalno tehnologijo. Najprej jo bodo dobili nekateri uporabniki Windows Insider, pa še tam se bo širila počasi. Prav tako bo sprva omejena na aplikacije Universal Windows, na primer Mail, Calendar in Edge, šele nato si bodo upali preizkusiti še ostale, klasične aplikacije. Gre namreč za veliko spremembo uporabniškega vmesnika, zato je treba poskrbeti, da se aplikacije, ki pogosto izkoriščajo kakšne nedokumentirane ali stare klice, ne bodo sesule.