Jemanje prstnih odtisov na daljavo

Matej Huš

19. jan 2011 ob 06:56:50

Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za prepoznavanje prstnega odtisa pri odpiranju z biometričnim sistemom varovanih vrat, saj bo moč odtise pridobiti kar v gibanju proti vratom. Na ta način bo postopek tudi krajši in manj stresen.

Sistem sestavljata dve kameri z ločljivostjo 1,3 megapiksla in vir polarizirane svetlobe. Ena zaznava vertikalno, druga pa horizontalno polarizirano svetlobo. Posnameta lahko od 30 do 60 posnetkov na sekundo, tako da so tudi slike premikajočih oseb ostre. Sistem prebere prstni odtis z enega prsta v desetinki sekunde in ga nato obdeluje še dodatne štiri sekunde.

Ni pa to še zdaleč edini sistem zajemanja biometričnih podatkov z razdalje. Ameriška vojska je namenila poldrugi milijon dolarjev projektu Univerze Cornell, kjer razvijajo branje šarenice z razdalje 13 metrov. Jeremy Powell, vodja oddelka za upravljanje z identitetami pri ameriški vojski, pojasnjuje veliko uporabno vrednost teh tehnologij. Kot pravi, bo sedaj moč identificirati osebe z razdalje, ne da bi te za to sploh vedele.

To pa je kar malo strašljivo.