NEC: pozabite prstne odtise, tu je prepoznavanje oblike ušesnega kanala

Matej Huš

11. mar 2016 ob 23:30:35

Japonska multinacionalka NEC razvija nov sistem za ugotavljanje identitete uporabnika, ki temelji na unikatni obliki ušesnega kanala. V podjetju trdijo, da je metoda hitrejša, manj občutljiva in prijaznejša od branja prstnih odtisov ali slikanja šarenice.

Za uporabo potrebujemo slušalke z vgrajenim mikrofonom, ki si jih nadenemo. Med ugotavljanjem identitete slušalke oddajajo nekaj sto milisekund dolg zvočni vzorec, ki ga vgrajen mikrofon posname. Zaradi odbojev v slušnem kanalu je prejeti zvok nekoliko drugačen, kar je mogoče enolično povezati s posameznikom, so ugotovili v NEC-u. Trenutno je sistem 99-odstotno zanesljiv, do komercializacije leta 2018 pa bodo morali to zanesljivost še izboljšati.

Spomnimo, da je leta 2005 ekipa raziskovalcev z Univerze v Southamptonu razvila tehnologijo, ki zajame in posname obliko ušesa ter jo predstavi kot številčno kodo. NEC je šel še korak dlje in pokazal, da je to dovolj zanesljivo, da je mogoča uporaba za ugotavljanje istovetnosti. Oblika ušesnega kanala se s starostjo ne spreminja toliko, da bi to motilo sistem (kot je problem pri prepoznavanju obrazov), prav tako je nemoteče tudi vso zunanje okrasje (uhani ipd.).

Sistem identiteto prepozna v slabi sekundi in ga lahko uporabljamo tudi med premikanjem, recimo med tekom ali vožnjo. Po drugi strani pa bi težko rekli, da je res manj vsiljiv kot branje prstnega odtisa, saj je treba vendarle vstaviti slušalke v uho.