Mastercard se ne da, prihajajo kreditne kartice s senzorjem za prstni odtis

Nina Perovič

21. apr 2017 ob 13:29:20

Po poskusni dobi kartic s senzorji za prstni odtis v Južni Afriki bodo pri Mastercardu uvedli novo generacijo kreditnih kartic. V naslednjih mesecih bodo delovanje kartic preizkusili še v Evropi in Aziji, v roke vseh uporabnikov pa naj bi kartice prišle še letos. Dodana vrednost nove tehnologije je, da pred izvršitvijo plačil ne boste več potrebovali vtipkavati PIN številke. Ta je sedaj vaš prstni odtis. Varnostni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da uporaba prstnih odtisov ni stoodstotno varna pred goljufi. Vendar MasterCard očitno meni drugače.


Mastercardov šef varnosti Ajay Bhalla kritikom odgovarja, da bo “tehnologija skeniranja prstnih odtisov pripomogla k večji varnosti in lažjo uporabo kreditnih kartic, saj prstnih odtisov ni moč ukrasti ali ponarediti.” Kljub Mastercardovi samozavesti glede senzorjev glavni znanstvenik Berlinskega varnostnega raziskovalnega laboratorija Karsten Nohl opozarja, da lahko s pomočjo stekla oz. česarkoli smo se predhodno dotaknili ponaredi prstni odtis. Dodaja tudi, da “obstaja le devet nadomestnim prstnih odtisov. Po tem nimamo več možnosti za spreminjanje oz. dodajanje novih.”Nohl pa ostaja previdno optimističen glede omenjene tehnologije in priznava, da “gre za boljši način od obstoječih varnostnih ukrepov.”

Pri kombinaciji čipa kreditne kartice in PIN gesla je PIN šibkejši element. Uporaba prstnega odtisa odstrani ta najšibkejši člen. Tako MasterCard. Uporaba prstnega odtisa nadomešča uporabo gesla in tudi najboj lahkoveren posameznik si v primeru ropa ne bo -recimo - odrezal prsta.

Nove Mastercardove kreditne kartice bodo vsebovale tako digitalno predlogo uporabnikovega prstnega odtisa kot senzor za njegovo branje. Predhodniki tovrstnim biometričnim karticam so delovali le v povezavi z ločenim skenerjem prstnih odtisov. Njihova uporaba je bila zato omejena le na trgovine, ki so imele potrebno opremo. S tem, ko so obe komponenti združili, so omogočili uporabo kartic na vse prostore, kjer lahko plačamo z običajno kartico s PIN kodo.

Uporaba tovrstnih novodobnih biometričnih kartic bo vseeno imela omejitev. Uporabljala se bo lahko samo pri osebnih nakupih v živo, za plačevanje preko spleta pa bo še vedno potrebna dodatna varnostna komponenta.