Samsung in Mastercard preizkušata biometrične plačilne kartice

Matej Huš

7. mar 2021 ob 09:14:27

Včasih so imele kartice magnetni zapis, zato smo se ob transakcijah podpisovali, sedaj imajo čipe, ki terjajo vpis kode PIN. V prihodnosti pa bi lahko zadoščal že prstni odtis, menita Samsung in Mastercard. Biometrične kartice, ki sicer niso nova tehnologija, saj so jih prvikrat pokazali že leta 2017 in testirali v Južni Afriki ter na Cipru, bodo sedaj začeli preizkušati v Južni Koreji.

Nove plačilne kartice bodo imele nove Samsungove čipe, ki bodo omogočali plačevanje na vseh običajnih terminalih. Za potrditev plačila bo dovolj, da imetnik kartice prisloni svoj prst na čip, ki bo prebral prstni odtis in ob pozitivnem rezultatu odobril transakcijo. S tem bo odpadla tudi potreba po dotikanju kateregakoli dela terminala z roko, kar bo varnejše tudi za ljudi.

Za zdaj v najavi, ki preizkus na terenu obljublja še za letos, manjkajo ključne informacije. Prstni odtis oziroma iz njega izračunana zgoščena vrednost se bo morala primerjati z referenčno vrednostjo. Ni jasno, kje in kako bo Mastercard prstne odtise imetnikov shranjeval in kakšni bodo varnostni protokoli.