Računalniški napadi na iranski jedrski program se nadaljujejo

Matej Huš

22. jun 2012 ob 21:35:18

Iranske oblasti so včeraj ponovno potožile, da je država zopet tarča mednarodnih internetnih napadov, s katerimi napadalci poizkušajo sabotirati njihov jedrski program. Iranski minister za obveščevalne dejavnosti Hejdar Moslehi je izjavil, da so tokrat napad skovali ZDA, Velika Britanija in Izrael, ki se že več trudijo Iranu povzročiti škodo - predlani s Stuxnetom, sedaj pa s Flamom. Flame je obsežnejši od Stuxneta, a si z njim deli nekaj kode, zato je domnevati, da je delo istih avtorjev.

Vse skupaj je seveda povezano z vrhom v Moskvi, kjer so se ta teden Iran in države P5+1 (ZDA, Kitajska, Rusija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) dva dni intenzivno pogajali o iranskem jedrskem programu. Iran še vedno zavrača namige, da naj bi poizkušal zgraditi jedrsko orožje, a po drugi strani štejejo pravico do bogatenja urana za svojo neodtujljivo pravico. P5+1 so zahtevali, da Iran preneha bogatenja urana na 20 % (v teoriji je s tako obogatenim še vedno mogoče doseči kritično maso, a je izdelava jedrskega orožja nepraktična in nerentabilna), izvozi trenutne zaloge in zapre skladišče in obrate. Iran se s tem ni strinjal, zato so se pogajanja končala brez zavez. Pogajanja se bodo nadaljevala 3. julija v Istanbulu.

Da si ZDA na različne načine prizadevajo za prekinitev iranskega jedrskega programa, ni skrivnost, saj se je The New York Times prikopal do dokazov, da je bil dovršen virus Stuxnet plod ameriško-izraelske obveščevalne naveze. To je bilo leta 2010, a daje Iranu odlično možnost, da zahodne vlade spet obtožijo vmešavanje v njihove računalniške sisteme. Moslehi je dejal, da prizadevanja še vedno potekajo, s čimer je bržčas namigoval na Flame, a da je Iran sprejel ustrezne protiukrepe in onemogočil manipulacijo. Ni znano, ali gre resnično za Flame in kakšne ukrepe je Iran izvedel. Kakorkoli že, Flame je zmožen napada na Iran in še marsičesa drugega kot sabotaže centrifug, med drugim prisluškovanja, kraje podatkov.