Stuxnet je podtaknil Nizozemec Erik van Sabben

Matej Huš

8. jan 2024 ob 23:41:33

Pred poldrugim desetletjem smo se prvikrat zavedli, da se moderne vojne bijejo v digitalnem svetu. Sredi leta 2010 je svet izvedel, da je računalniški virus sabotiral iranske centrifuge za bogatenje urana in s tem za več let upočasnil njegov razvoj. Tedaj nihče ni zares vedel, kako je virus Stuxnet vstopil v iranski obrat v Natancu, ki je zgrajen pod zemljo in brez aktivne povezave z internetom. Šele mnogo let pozneje so na plano pricurljale informacije o dogajanju, v katerega so bili vpleteni Američani, Izraelci in - Nizozemci.

Nizozemski časnik Volkskrant je leta 2019 razkril, da je šlo za specialno operacijo, v kateri je sodelovala tudi nizozemska obveščevalna agencije AIVD. Sedaj vemo, da je inženir Erik van Sabben lastnoročno poskrbel za vnos virusa v iranski sistem. Konec leta 2008 je okužil centrifuge, že naslednji dan hitro zapustil državo in nato dva tedna pozneje umrl v nesreči z motociklom v Dubaju. Tudi zato lahko Volkskrant razkrije več podrobnosti vključno z njegovim imenom.

Erik van Sabben je bil rekrutiran že leta 2005. Tedaj je delal za prevozniško podjetje TTS v Dubaju, potem nekaj časa za Arab Al-Jaber Group, in nato spet za TTS. Imel je kontakte v Iranu, tam je bil tako službeno kot tudi zasebno, saj je bila njegova žena iz Irana. Rekrutiral ga je neposredno AIVD, njegova naloga pa je bila v Iran pritihotapiti virus. Dolga leta je veljalo, da je Stuxnet na centrifuge prispel na ključku USB, sedaj pa se omenjajo tudi vodne črpalke, ki jih je vgrajevalo prav van Sabbnovo podjetje. Morda sta bila vektorja celo oba, saj je kompleks napadlo več verzij Stuxneta. Razvila sta jih ameriška CIA in izraelski Mossad, za kar sta porabila več kot milijardo dolarjev. Nizozemski splošna in vojaška obveščevalna služba trdita, da so ju Američani izrabili in da niso vedeli, da bo van Sabben v kompleks prenesel virus. CIA te informacije ni nikoli delila z AIVD.

A Nizozemci so vedeli, da sodelujejo v projektu sabotaže iranskega jedrskega programa. Niso pa vedeli, da se bo to zgodilo z digitalnim orodjem. Uradno AIVD še vedno molči o dogodkih izpred šestnajstih let. Tako tudi ni jasno, ali je van Sabben vedel, da prenaša virus, ali pa je zgolj vedel, da je na misiji za sabotažo. A ko je van Sabben leta 2009 umrl, so Američani in Izraelci razvili nove verzije Stuxneta, ki so se širile same in niso več potrebovale nekoga, ki bi jih fizično odnesel v obrat. Stuxnet je postal črv, ki se širi sam. Nizozemski politiki o dogodkih niso bili obveščeni, tako da niti premier ni vedel, kaj počne AIVD.