Chrome ne bo več podpiral H.264, le WebM

Matej Huš

12. jan 2011 ob 13:15:25

Google je v bitki za video format v prihajajočem standardu HTML5 ta teden jasno zavzel stran, ko je napovedal ukinitev podpore za H.264 v brskalniku Chrome. Odločili so se, da bodo v prihodnjih mesecih po odstranitvi H.264 podpirali le ta hip še nekoliko manj znani WebM in Theoro. Spremembe jasno ne bodo izvedli čez noč, saj želijo dati razvijalcem dovolj časa, da se pripravijo in spremenijo svoje vsebine.

WebM je bil razvit lani, ko je postalo jasno, da bomo v HTML5 potrebovali visokokakovostni in odprti format za video vsebine (H.264 namreč ni povsem zastonj v vseh primerih). Podporo so mu napovedali Google, Mozilla in Opera, medtem ko se Microsoft in Apple nagibata k H.264. Internet Explorer sicer podpira izključno H.264, a je Microsoft napovedal, da bo izjemoma moč predvajati tudi vsebine v formatu WebM, če bo kodek naložen lokalno.

Ima pa WebM še en problem. Medtem ko jih je za H.264 že nekaj, ni za WebM še prav nobenega strojnega dekoderja. V namiznem svetu to ni nikakršen problem, drugače pa je v mobilnem svetu, kjer programsko dekodiranje neusmiljeno srka dragocene atome moči iz baterije. Če naj se WebM uveljavi, bo moral Google to težavo rešiti.