Izšel VLC 2.0.0

Matej Huš

19. feb 2012 ob 11:48:08

Včeraj je izšla nova verzija priljubljenega brezplačnega odprtokodnega predvajalnika vseh večpredstavnostnih datotek VLC. Po več kot desetih letih razvoja in tri leta po izidu prve stabilne verzije je namreč program prilezel do verzije 2.0, v katero so avtorji vdelali cel kup izboljšav in polovili več sto hroščev. VLC je svojo veliko priljubljenost dosegel zaradi odprtosti, brezplačnosti, prenosljivosti (na voljo je za Windows, Mac OS X, Linux, iOS, BeOS in še nekatere bolj eksotične sisteme) in celovitosti, saj z njim odpade potreba po ročnem nameščanju kodekov za predvajanje posameznih vrst datotek. VLC poleg predvajanja vseh mogočih formatov omogoča tudi oddajanje prek omrežja (streaming) in snemanje na disk.

Glavne novosti v inačici 2.0 s kodnim imenom Twoflower moremo razvrstiti v več kategorij. Uporabnikom s šibkejšimi stroji bo najbolj povšeči boljša podpora za dekodiranje formatov H.264, MPEG-4, Xvid in WebM na večjedrnih procesorjih in grafičnih procesorjih, ki porabi manj procesorskega časa. Dodatno so podprli precej novih formatov in 10-bitne kodeke. Na novo so napisali cevovod za izris videa in podprli vrsto novih naprav, med njimi tudi diske BluRay. Uporabniška vmesnika za Mac in Web sta preurejena, vidne pa so tudi izboljšave pri ostalih. Nenazadnje so se pohvalili, da so odstranili več sto hroščev, zaradi česar bo VLC stabilnejši.

VLC je eden izmed najboljših in največkrat uporabljenih odprtokodnih programov na spletu, ki je praktično brez resne konkurence, in dokaz, da je lahko odprtokodna programska oprema tudi boljša od zaprtokodne. Na SourceForgeu je statistika pokazala, da drži tretje mesto na lestvici največkrat prenesenih programov z njihove strani v zgodovini - pred njim sta le P2P-odjemalca eMule in Azureus/Vuze.