Goldman Sachs vložil pol milijarde v Facebook

Matej Huš

4. jan 2011 ob 00:10:41

Največja ameriška investicijska banka Goldman Sachs je vložila 450 milijonov dolarjev v Facebook in v zameno prejela 0,9-odstotni delež podjetja, poroča The New York Times. Z malo matematike ugotovimo, da je po cenitvi banke Facebook vreden astronomskih 50 milijard dolarjev. Digital Sky Technologies iz Rusije je v Facebook vložil 50 milijonov dolarjev, Goldman Sachs pa želi od svojih strank nabrati še poldrugo milijardo dolarjev za investicijo v Facebook.

Na prvi pogled se zdi investicija Goldman Sachsa nenavadna, saj gre za investicijsko banko in ne klasičnega investitorja, a videz vara. Kupčija bo Goldman Sachsu prinesla marsikatero korist, saj so si s tem praktično že zagotovili, da bodo prav oni izbrani za izvedbo javne ponudbe delnic Facebooka, ko bo napočil tak čas. Tudi vse ostale pravno-finančne akrobacije bodo potekale pod okriljem Goldman Sachsa, ki si je s tem zagotovil trden dotok provizij. Tovrstne kupčije so tako že ustaljena Goldman Sachsova praksa.

Ameriški SEC (agencija za trg vrednostnih papirjev) pa je napovedal preiskavo Facebooka. V čem točno je problem, SEC še ni uradno pojasnil, govori pa se, da naj bi bil Facebook prekoračil mejo 500 družbenikov. Podjetja z manj kot 500 delničarji lahko poslujejo pod radarjem SEC-a, ko pa to mejo presežejo, postanejo zavezana za javno objavljanje kupa poročil in še za nekatere druge ukrepe namenjene zagotavljanju transparentnosti trga.