Obsojeni programer iz Goldman Sachsa tri leta pozneje: oproščen, a brez kariere

Matej Huš

3. avg 2013 ob 09:27:07

Pred slabimi tremi leti smo poročali o programerju iz Goldman Sachsa, ki je bil obsojen zaradi tatvine programske kode delodajalca. Sergey Aleynikov je delal v Goldman Sachsu kot programer algoritmov za trgovanje za dobro plačilo - 400.000 dolarjev letno. Potem pa je prebegnil k podjetju Teza Technologies, kamor je odnesel tudi kopijo kode. Sedaj je Aleynikov svojo plat zgodbe zaupal tudi novinarjem.

V dvodelnem intervjuju za Vanity Fair je povedal marsikaj zanimivega. Povedal je, da je prenesel kodo, ki je vsebovala dele iz odprtokodnih vrstic in nekaj Goldman Sachsove zaprte kode. To je bojda storil le zato, da bi si olajšal življenje v novem podjetju. Tam bi imel nalogo razviti konkurenčno trgovalno platformo, s kodo pa bi si pomagal, saj je imel tam zapisano, kako je isto stvar že izvedel v Goldman Sachsu. Priznal je, da je vedel, da bo pri nekdanjem delodajalcu to povzročilo "visoke valove".

Z delom v Goldman Sachsu je bil nezadovoljen, saj načeloma tam nihče naj ne bi imel pojma, kako njihovo algoritemsko trgovanje deluje (te splošne očitke poslušamo za vsako algoritemsko trgovanje). Šefi tudi niso dovolili, da bi na splet postavil kodo, ki jo je napisal z nadgradnjo prosto dostopne kode, kot je to v navadi za odprto kodo (in pri nekaterih licencah celo obvezno).

Aleynikov je bil na prvi stopnji obsojen na osem let zaporne kazni, kasneje pa je bil proces razveljavljen. Na drugi stopnji so ga oprostili, sedaj pa ga ločeno toži zvezna država New York.