Vlagatelji razgrabili za milijardo novih Facebookovih delnic

Matej Huš

22. jan 2011 ob 13:56:44

Goldman Sachs je končal zbiranje ponudb za vplačilo milijarde dolarjev v Facebook, ki so ga začeli 2. januarja. Skupaj z ruskim podjetjem Digital Sky Technologies so sami vanj vložili pol milijarde dolarjev, še dvakrat toliko pa so zbrali od zunanjih investitorjev. Vse dokapitalizacije so bile izvedene pri valuaciji podjetja na 50 milijard dolarjev.

Pri tem so imeli nekaj težav, saj so se morali omejiti na investitorje izven ZDA, ker ameriška zakonodaja prepoveduje oglaševanje in nagovarjanje k vlaganju v zasebna podjetja, ki ne objavljajo javno svojih poslovnih izkazov. Facebook do letos še ni presegel meje 500 družbenikov, zato jih ni objavljal.

So pa napovedali, da bodo 30. aprila 2012 začeli objavljati popolna finančna poročila, saj imajo več kot 500 družbenikov. Za letos je znano le, da so v prvih devetih mesecih leta 2010 imeli 355 milijonov dolarjev dobička in 1,2 milijarde dolarjev prihodkov. Kljub tej netransparentnosti težav z zbiranjem denarja ni bilo, saj je Goldman Sachs objavil, da je bilo tokrat povpraševanje po Facebookovih dokapitalizacijskih delnicah večje od ponujene milijarde dolarjev.