V ZDA bodo hibridna vozila umetno hrupnejša

Matej Huš

22. dec 2010 ob 10:22:26

Ena izmed prednosti hibridnih vozil je zmanjšano zvočno onesnaževanje, saj so pri nizkih hitrostih, ko se bencinski agregati ne vključijo, skoraj neslišni. Pričakovali bi, da bo to ena izmed velikih prednosti za uporabo v urbanem okolju, kjer je zvočno onesnaženje velik problem, a je ameriški zakonodajalec predpisal obvezen hrup.

Ker so pešci podzavestno navajeni na avtomobilski hrup, se včasih zanašajo kar na sluh in ne preverijo, ali je cesta res prazna. Da jih ne bi iznenadili hibridi, je Senat sprejel Pedestrian Safety Enhancement Act. V njem je med drugim predpisano, da morajo proizvajalci hibridov umetno zagotoviti, da bodo njihova vozila hrupnejša, kakor to terja tehnologija pogona. Z drugimi besedami, namenoma bodo morali biti glasnejši, da bi bili pešci varnejši.

Problem ni nov in že pred sprejetjem zakonodaje so se s tem ukvarjali proizvajalci sami. Chevrolet Volt ima tako vgrajeno posebno trobljo, ki je namenjena opozarjanju okolice na navzočnost hibrida. Nissan Leaf avtomatično proizvaja hrup, ko njegova hitrost preseže 20 kilometrov na uro. V novi Toyoti Prius je na voljo Lotusov sistem, kjer lahko uporabnik izbira med več zvoki, od navadnih do futurističnih, s katerimi se oglaša njegov avtomobil.

Zakonodajalec poudarja, da so pri snovanju zakona mislili na slepe in slabovidne, ki se morajo zanašati na zvočni podpis vozila. To je ena plat problema, a nekako se ne moremo znebiti občutka, da je dolžnost pešcev, da se izogibajo vozilom v mestih in ne obratno. V Evropski uniji podobne zakonodaje še ni, čeprav je Evropska komisija v delovnem dokumentu (stran 12) že prepoznala mogoče varnostne probleme, ki se utegnejo pojaviti zaradi tihosti delovanja hibridnih vozil, zato iščejo enoten dogovor z Japonsko in ZDA pri standardizaciji problematike in rešitve.

Bomo res zapravili čudovito priložnost narediti mesta tišja in bolj prijetna za bivanje?