Zdravilo za obnavljanje imunskega sistema

Matej Kovačič

21. dec 2010 ob 17:03:29

Znanost se v zadnjem času intenzivno trudi s preučevanjem procesov staranja, pogosto z namenom staranje upočasniti oz. omiliti starostne težave, po možnosti pa tudi odkriti kakšno "zdravilo" proti staranju (čeprav staranje ni bolezen).

Skupina raziskovalcev iz University of California je v manjši raziskavi (na 13 pacientih) tako odkrila, da naj bi uživanje zelo nizkih doz lenalidomida pomagalo obnavljati imunski sistem starostnikov. Uživanje lenalidomida naj bi namreč pomagalo zviševati nivo citokinov (proteinov imunskega sistema, ki pomagajo napadati viruse in bakterije). Predhodne raziskave so že pokazale, da količina citokinov v telesu s starostjo upada, zdravi starostniki pa imajo v telesu enake količine citokinov kot mladi ljudje.

Lenalidomid je sicer derivat talidomida, zdravila, ki so ga v preteklosti uporabljali kot pomirjevalo, zaradi teratogenosti pa je povzročal hude poškodbe novorojenčkov in je bila zato njegova uporaba opuščena. Lenalidomid je v Sloveniji registriran pod imenom Revlimid, uporablja pa se za zdravljenja razmeroma redke oblike raka, diseminiranega plazmocitoma ter nekaterih oblik tumorjev na ledvicah.

Članek o raziskavi je objavljen v januarski številki revije Clinical Immunology pod naslovom Preferential enhancement of older human T cell cytokine generation, chemotaxis, proliferation and survival by lenalidomide (avtorji Mei-Chuan Huanga, Nigel H. Greigb, Weiming Luob, David Tweedieb, Janice B. Schwartza, Dan L. Longob, Luigi Ferruccib, William B. Ershlerb in Edward J. Goetzl).

Gre seveda za zelo začetno raziskavo tega področja, zato konkretnih rezultatov ni pričakovati v kratkem času. Raziskavo je finančno podprla Kenneth Rainin Foundation ter Ameriški nacionalni inštitut za staranje.