Naslednji Xbox se spogleduje z AMD-jem

Primož Resman

4. dec 2010 ob 01:59:25

Prvi Xbox se je na strojni strani popolnoma zanašal na kombinacijo nVidie in Intela, a je Microsoft za Xbox 360 popolnoma obrnil smer, saj so se odnosi z obema podjetjema po projektu nekoliko poslabšali. Xbox 360 tako uporablja ATI-jev grafični čip Xenos, na čipu R600 osnovano jedro s podporo nekaterim delom standarda DirectX 10 ter zmogljivostjo nekje na ravni kartic iz ATI-jeve serije 1900. Nalogo centralnega procesorja je prevzel IBM-ov Xenon, trojedrni čip z IBM-ovo arhitekturo Power, izdelan pa pri AMD-ju oz. zdaj GlobalFoundries (AMD in IBM sta skupaj razvila proizvodni postopek SOI).

Prvotna izdaja procesorja je bila pred daljnimi petimi leti (Xbox 360 je rojstni dan praznovala prav pred dnevi) izdelana v 90 nm, kar pa se je do danes pomanjšalo v 45 ter skupaj z grafičnim čipom pravzaprav združilo v enoten paket, ki je uporabljen v tanjši izvedenki Xbox 360. Verjetno ni treba izgubljati besed, da je celoten čip izdelan pri GlobalFoundries. Zgodovina se bo očitno še nadaljevala, saj naj bi naslednik Xbox 360 (Xbox 720?) uporabljal v 28 nm High-K postopku izdelane čipe, ki jih bo proizvajal GlobalFoundries.

Glede na vire naj bi bili to pravzaprav AMD-jevi APU-ji, natančneje druga generacija Fusionov. Ti bi glede na ugibanja po spletu s 150-vatno omejitvijo porabe lahko prinesli obilico moči, ob uporabi nespremenjenih čipov 4 Bulldozer jedra (2 modula) ter grafično jedro na nivoju prihajajoče serije Radeon HD 6900. To bi moralo zadoščati za poganjanje iger pri polni FullHD ločljivosti s 60 sličicami na sekundo, poleg podpore 3D sliki. Vsega tega današnje konzole namreč niso sposobne, saj so večinoma omejene na 30 sličic na sekundo pri 1280 x 720 pikah.

Zanimivo je, da kljub pretečenim petim letom in manjšemu pojemanju moči niti Sony niti Microsoft ne govorita o novi generaciji konzol, vsaj ne velikopotezno. Namesto tega sta oba izdala svoji različici upravljalnikov, ki se zanašajo na premikanje (pa naj bo to premikanje samega upravljalnika ali pa kar celega igralca), s čimer bodo še podaljšali življenjsko dobo konzole. Pred trenutno generacijo je bila njihova običajna življenjska doba prav pet let.