Novi Intelovi procesorji bodo z AMD-jevo grafiko!

Matej Huš

8. nov 2017 ob 10:41:07

Intel je napovedal osmo generacijo mobilnih procesorje Core serije H, ki bodo imeli zelo nepričakovano komponento: AMD-jev grafični čip. Trenutno je na trgu serija U osme generacije, kar so ultravarčni 15-vatni procesorji. Ti imajo vgrajen grafični čip, ki ni v svoji srži ni bistveno drugačen kot v šesti generaciji. V seriji H, ki bo imela deklarirano porabo do 45 W vatov, pa bo Intel uporabil EMIB. To je okrajšava za Embedded Multi-Die Interconnect Bridge, kar je nov način povezave (interconnect) med različnimi čipi na isti silicijevi rezini. V primerjavi s prejšnjimi povezavami bo EMIB omogočal hitrejšo komunikacijo in gostejše pakiranje. EMIB je Intel premierno preizkusil s FPGA-ji.

Novi procesorji bodo tako imeli Intelov centralni procesor, naslednjo generacijo pomnilnika (HBM2) in AMD-jev grafični čip. Z EMIB bosta najverjetneje povezana le prva dva, a naj bi to vseeno privarčevalo 1900 kvadratnih milimetrov prostora in razpolovilo porabo energijo. Počasnejši in varčnejši grafični čip bo ostal vgrajen neposredno v Intelov čip in ta bo deloval, ko bodo zahteve nizke, denimo pri običajnem delu ali predvajanju videoposnetkov. Ko pa bomo potrebovali več, denimo pri igranju iger, bo vskočil AMD-jev grafični čip.

Glavna vprašanja ostajajo neodgovorjena. Ni jasno, katere grafične čipe bo AMD prispeval. Ugiba se, da bo to verjetno nova verzije Vege, ki bi se dobro ujela s Kaby Lake arhitekturo. Število jeder, frekvence in ostale podrobnosti pa so še daleč v prihodnosti. Za zdaj je novica že to, da bosta AMD in Intel pripravila skupni izdelek.