Google v Rusiji kaznovan zaradi zlorabe prevladujočega položaja

Matej Huš

15. sep 2015 ob 13:22:49

Običajno poročamo o Googlovih težavah s protimonopolnimi inštitucijami v EU in ZDA, to pot pa se je internetni velikan v težavah znašel v Rusiji. Tamkajšnja zvezna agencija za varstvo konkurence je februarja začela preiskavo Googla zaradi suma zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov, ko se je največje rusko internetno podjetje Yandex pritožilo zaradi Googlovih praks. Google je namreč prodajalcem pametnih telefonov prepovedoval prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone. Glavni problem je tako integracija Googlovih lastnih aplikacij v operacijski sistem Android in onemogočanje konkurence.

Agencija je za medije povedala, da so Google spoznali za krivega zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Celotno odločitev z utemeljitvijo bodo sporočili v prihodnjih dveh tednih. Tedaj bo tudi jasno, ali so Googlu naložilo globe in kaj točno bodo od njega zahtevali. V Googlu so sporočili, da se bodo odzvali po objavi utemeljitve in da bodo preučili, kako nadaljevati. V Yandexu so odločitev pozdravili in izrazili prepričanje, da bo pomagala obnoviti konkurenčnost na trgu.

V EU teče preiskava zoper Google zaradi iste materije, a odločitve še niso sprejeli. Google se je v preteklosti soočal s številnimi postopki zaradi različnih očitkov, Rusija pa je prva, ki ga bo kaznovala zaradi integracije aplikacij v androidne telefone.