Evropska komisija razširja protimonopolno preiskavo Googla zaradi Androida

Matej Huš

20. apr 2016 ob 23:46:29

Evropska komisija je sporočila, da bodo razširili postopek zoper Google, ki ga vodijo zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Komisija je Googlu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections), ker Google po njenem mnenju zlorablja prevladujoči položaj na trgu mobilne telefonije, kjer njegov operacijski sistem Android dosega skoraj 80-odstotni tržni delež.

Google namreč v Android prednamešča Chrome in Google Search, ki je privzeta ali včasih tudi edina nameščena storitev za iskanje po internetu. S tem preprečuje ostalim ponudnikom iskalnikov, da bi se enakovredno kosali z Googlom, s čimer v končni fazi škoduje potrošnikom, ker zavira konkurenco. Poleg tega proizvajalcem preprečuje, da bi prodajali naprave z drugimi, konkurenčnimi operacijskimi sistemi, hkrati pa jim daje tudi finančne vzpodbude za izključno namestitev Google Searcha.

Konkretno gre za oddajo licenc za Googlove lastniške aplikacije, saj Google licenco za Play Store pogojuje z namestitvijo Google Searcha in Chroma. Od proizvajalec telefonov tudi zahteva podpis sporazuma o nefragmentaciji, s katerim se zavežejo, da ne bodo nameščali drugih izvedb (forks) Androida, čeprav bi jih glede na odprtokodnost operacijskega sistema lahko.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak postopka zoper podjetje. Sedaj se lahko Google nanj odzove, Komisija pa bo potem odločila, ali bo uvedla polno preiskavo ali ne. Spomnimo, da Komisija že preiskuje Google zaradi nepravilnosti pri spletnem iskanju, kjer je Google z vertikalno integracijo dajal svojim storitvam neupravičeno prednost.