EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni

Matej Huš

27. jun 2017 ob 14:34:07

Evropska komisija je Googlu izrekla 2,42 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. To je daleč najvišja globa, ki jo je Evropska komisija izrekla kateremukoli podjetju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Najvišja možna kazen je bila sicer osem milijard evrov oziroma 10 odstotkov Googlovih prihodkov v lanskem letu. Google je že dejal, da se bo na odločitev pritožil.

Komisija je po sedem let trajajoči preiskavi ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je sistematično favoriziral svojo storitev za primerjavo cen. Google je rezultate iz Google Shopping prikazoval ne glede na njihovo ustreznost, torej ni šlo za "organske" zadetke, temveč umetno promoviranje lastne storitve. Google ima sedaj 90 dni časa, da spremeni svoj algoritem tako, da bo Google Shopping in ostala orodja drugih proizvajalcev obravnaval enakovredno in pravično. V nasprotnem primeru mu grozi do pet odstotkov dnevnih prihodkov kazni oziroma okrog 14 milijonov evrov na dan.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da je Google izumil številne inovativne izdelke in storitve, ki so spremenili naša življenja. Toda Google je prav tako zlorabljal svoj prevladujoč položaj na trgu, kar je v nasprotju z zakonodajo. S tem je konkurenci preprečil enakovreden boj, evropske potrošnike pa oškodoval izbire. Google se je na odločitev že odzval in sporočil, da se s Komisijo ne strinja in da bo še naprej dokazoval svoj prav.