Po seksu se prileže ... polulat na telefon

Gašper Žejn

9. nov 2010 ob 23:50:48

V Veliki Britaniji se soočajo s skrb vzbujajočimi trendi okužb spolno prenosljivih bolezni - v zadnjem letu je število okužb doseglo že prek štiristo tisoč. Ker je več kot dve tretjini okuženih žensk in več kot pol okuženih moških mlajših od 25 let in ker opažajo, da je mlajšim nerodno obiskati svojega zdravnika, so se odločili odkrivanje bolezni približati mlajši generaciji z uporabo sodobne tehnologije.

V razvoju je naprava, ki bo sposobna zaznati prisotnost okužbe z večino spolno prenosljivih bolezni. Delovala bo tako, da bo uporabnik napravo oslinil ali polulal, ta pa bo z uporabo mikro oz. nanolaboratorija na čipu uspela zaznati sledi infekcije in postaviti diagnozo v roku nekaj minut. Rezultate analize bo možno enostavno prebrati s priklopom naprave na telefon ali računalnik, končna prodajna cena je predvidena nekje od 50 penijev do 1 funta, prodajati pa jih nameravajo tako kot kondome, prek avtomatov.

Strokovnjaki, ki vključujejo zelo pester nabor visoko tehnoloških disciplin - mikrobiologija, javno zdravstvo, telekomunikacije, mikroinženirstvo -, so združeni v konzorciju Electronic Self-testing Instruments for Sexually Transmitted Infections consortium z željo da bi izboljšali perečo temo na Otoku. Britanci naj bi namreč po statistiki okužb s spolno prenosljivimi boleznimi in po najstniških nosečnostih v zahodni Evropi prednjačili, zato se trudijo to neprijetnost odpraviti po najboljših močeh.

Tako bodo z razvojem mikro laboratorija na čipu odprli povsem novo disciplino in začeli obdobje "osebnega zdravstva". Kmalu za tem si lahko z malo domišljije predstavljamo tudi podobne čipe, s katerimi boste lahko preverili npr. stanje vaše prebavne flore in favne ter preverili če vaš pH ustreza ali če vaša dieta deluje kot pričakovano. In še bolje - sami boste lahko natančno dozirali zdravila glede na vašo osebno presnovo in merili stranske učinke, ki jih ima zdravilo na vaše telo.