Odkrili zanesljive biomarkerje za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni

Matej Kovačič

16. avg 2010 ob 15:32:39

Kot poroča New York Times, so raziskovalci odkrili zanesljiv test za ugotavljanje, ali oseba je oziroma bo zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. Kot opisujejo v članku Diagnosis-Independent Alzheimer Disease Biomarker Signature in Cognitively Normal Elderly People, objavljenem v Archives of Neurology, je to mogoče z razmeroma preprostim testom možgansko-hrbtenjačne tekočine (cerebrospinalnega likvorja), ki je dostopnejši in cenejši od pozitronske tomografije.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo nekaj več kot 300 posameznikov, starejših od 70 let, so jim pregledali cerebrospinalni likvor in v njem iskali protein beta amiloid (natančneje, Aβ42 oz. njegovo izoformo z 42 aminokislinskimi ostanki, ki ima najbolj izraženo težnjo po tvorbi vlaknastih struktur, ki se pri Alzheimerjevi bolezni nalagajo v možganih in tvorijo lehe), protein tau in na treoninskem ostanku 181 fosforilirani protein tau (τ181P, hiperfosforilirana oblika proteina tau se začne spontano agregirati v večje skupke, tim. nevrofibrilarne pentlje v živčnih celicah, ki uničijo njihovo normalno delovanje).

Raziskava je pokazala, da prisotnost omenjenih proteinov (najpomembnejše je razmerje med Aβ42 in τ181P) kaže na izraženo Alzheimerjevo bolezen oziroma da se bo ta bolezen razvila v prihodnosti. Na tak način bi v prihodnosti lahko napovedali, ali se bo pri določenem posamezniku v prihodnosti razvila Alzheimerjeva bolezen, za katero sicer še ni zdravila, vendar pa znanstveniki domnevajo, da bi se bolezen morda dalo zaustaviti s preprečitvijo agregacije omenjenih proteinov.

Alzheimerjeva bolezen je ena najpogostejših oblik demence, njeni simptomi se najpogosteje pričnejo kazati po 65. letu (obstaja tudi manj pogosta oblika bolezni z zgodnjim nastopom), raziskovalci pa so mnenja, da se bolezen začne že kakšno desetletje prej. V fazi napredovane bolezni glavni simptomi vključujejo tudi zmedenost, nihanje razpoloženja, izgubljanje jezikovnih sposobnosti, izgubo dolgoročnega spomina, na koncu pa tudi izgubo različnih telesnih funkcij, kar privede do smrti. Na spletu je sicer mogoče najti nekatere vprašalnike, s pomočjo katerih je mogoče ugotoviti sum na Alzheimerjevo bolezen.