Nova tarča za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Matej Huš

24. sep 2010 ob 14:11:53

Znanstveniki z Rush University Medical Center v novi številki revije Journal of Neuroscience poročajo o odkriti novi tarči, ki bi jo lahko uporabili pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Njeno napredovanje bi lahko preprečili z blokiranjem encima nevtralna sfingomielinaza (znana tudi kot sfingomielin fosfodiesteraza), ki katalizira hidrolizo sfingomielina na svoja sestavna dela, to sta fosfoholin in ceramid. Sfingomielin je vrsta sfingolipidov, ki imajo na ogrodje iz višje maščobne kisline in sfingozina pripet fosfoholin. Najdemo ga v različnih celičnih membranah, največ pa ga je mielinskih ovojnicah aksonov.

Kalipada Pahan in kolegi so odkrili, da pri nevtralni sfingomielinazi konvergira vrsta različnih, nevrotoksičnih kemijskih poti, ki povzročajo bolezni in odmiranje nevronov v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Ko pri Alzheimerjevi bolezni nevron odmre, spremljajoče celice, kot so astrocite in mikrocite, preživijo. Te se aktivirajo in odigrajo ključno vlogo pri poškodovanju nadaljnjih nevronov, a mehanizem delovanja še ni točno znan. Protein beta amiloid, ki se agregira v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo, je eden izmed faktorjev, ki povzroča aktivacijo, in nevritske lehe v glavnem sestoje iz beta amiloida. Ko zdrave celice pridejo v stik z beta amiloidom, se podobno kot pri prionih patološko spremenijo (patološka zvita forma proteina se prenese na zdrave proteine, gre za ponovno zvijanje oz. refolding).

Raziskovalci so odkrili, da se nevtralna sfingomielinaza sproži ob aktivaciji možganih celic in beta amiloidnih leh. Če pa so sfingomielinazo kemijsko inhibirali, aktivirane astrocite, mikrocite in protein beta amiloid niso mogli uničiti nadaljnjih nevronov. Inhibicija sorodne kisle sfingomielinaze ni bila učinkovita.

Idejo so preizkusili s kemijskim inhibitorjem nevtralne sfingomielinaze ter z gojenjem miši z izbitim genom zanjo. Obakrat so bili uspešni, saj se je zmanjšala aktivacija možganih celic in uničevanje nevronov. Preliminarni rezultati tako kažejo, da je torej nevtralna sfingomielinaza obetavna tarča, na katero bi se splačalo ciljati čim več kemijskih spojin v iskanju inhibitorja-zdravila.