Ali vitamin B ustavlja izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni?

Matej Kovačič

9. sep 2010 ob 21:01:26

Kot poroča Daily Mail, so raziskovalci iz Oxforda in Norveške ugotovili, da jemanje vitamina B morda vpliva na izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni.

Raziskovalci iz Oxfordske univerze ter norveške Univerze v Oslu v članku Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial opisujejo kontrolirano klinično študijo, kjer so 271 prostovoljcem dajali visoke doze vitaminov B6, B9 in B12.

Analiza je pokazala, da je jemanje teh vitaminov v povprečju zmanjšalo krčenje možganov za 30% (to so dokazali s slikanjem z magnetno resonanco). Pri Alzheimerjevi bolezni se namreč možgani krčijo, s tem pa tudi upadajo kognitivne sposobnosti posameznika.

Pred tem je že bila ugotovljena pozitivna povezava med visokimi vrednostmi homocisteina in izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni in ker je znano, da uživanje vitamina B znižuje homocistein, so se raziskovalci odločili preveriti ali bi jemanje vitamina B pri pacientih z Alzheimerjevo boleznijo zmanjšalo izgubo spomina. Rezultati so zaenkrat spodbudni.

Kljub temu pa je potrebno poudariti, da bodo potrebne dodatne klinične študije, saj nekatere prejšnje študije učinkovitosti jemanja vitamina B niso pokazale. Poleg tega pa jemanje nekaterih vitaminov v visokih dozah lahko sproži nastanek nekaterih oblik raka (oziroma omogoča hitrejše širjenje obstoječega raka), znane pa so tudi interakcije vitaminov z nekaterimi zdravili.