Pentagon vojakom prepovedal uporabo izmenljivih medijev podatkov

Matej Huš

12. dec 2010 ob 01:01:21

Da bi preprečili še kakšno podobno curljanje podatkov, kot se je zgodilo v aferi WikiLeaks, se je Pentagon odločil za drastične ukrepe in svojim zaposlenim prepovedal uporabo izmenljivih medijev za hranjenje podatkov na službenih računalnikih. Vojaški ukaz iz vojnega letalstva prepoveduje uporabo USB-ključev, CD-jev, DVD-jev in vseh ostalih podobnih medijev na računalnikih, ki so povezani v vojaško omrežje SPIRNet, podobne ukaze pa naj bi dobili tudi v drugih vejah ameriške vojske.

Viri v ameriški vojski pravijo, da bo ukaz kar precej zapletel delo v vojski. Kljub povezavam med računalniki je namreč mnogokrat najenostavnejši način prenosa podatkov med računalniki kar na USB-ključih, česar ne bodo smeli več početi. Uporaba prenosnih diskov in tračnih pogonov za izdelavo varnostnih kopij ostaja.

Spomnimo, da so podobne ukaze izdali že pred dvema letoma, ko se je po ameriškem omrežju začel širiti virus. Umaknili so jih letošnjega februarja, kmalu za tem pa je vojak Bradley Manning na zgoščenko z oznako Lady Gaga domnevno posnel več sto tisoč dokumentov, ki so kasneje pristali na WikiLeaksu.