Londonska borza z Linuxom podira rekorde

Matej Kovačič

22. okt 2010 ob 13:34:13

Kot poročajo na Computer World je Londonska borza z uporabo Linuxa uspela zelo pohitriti trgovalne čase, ki pod Linuxom znašajo 126 mikrosekund. Poročajo tudi, da 99% naročil uspejo sprocesirati v roku 210 mikrosekund, le 0,1% naročil pa se procesira več kot 400 mikrosekund. Trenutno so v LSE prehod na Linux izvedli testno le v omejenem obsegu (v hčerinskem podjetju Turquoise, ki predstavlja manjši del borznega prometa), a rezultati že kažejo številne prednosti

Kot je znano, je Londonska borza junija 2007 pompozno uvedla program TradElect, ki je pisan v .NET platformi in teče na Microsoft Windows strežniku (program sta razvila Microsoft in Accenture). Vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem ustreznega odzivnega časa, težave pa so bile tudi z vzdrževanjem in nezanesljivostjo sistema. Zato so se v Londonski borzi (LSE) leta 2009 odločili, da Microsoftovo rešitev opustijo.

Kot pravijo v LSE, so njihovi trgovalni časi zdaj dvakrat hitrejši kot trgovalni časi njihovih konkurentov. Če bo šlo vse po sreči (prehod na Linux morajo opraviti tudi njihove stranke), načrtujejo popoln prehod do 1. novembra letos.

Hitri trgovalni časi so na borznem parketu zelo pomembni, saj številna podjetja trgujejo "samodejno" s pomočjo kompleksnih računalniških algoritmov, ki odločajo o nakupu ali prodaji delnic. David Lester, direktor podjetja Turquoise pa dodaja, da so z uvedbo novega sistema jasno pokazali, da LSE namerava resno in močno konkurirati ostalim borzam po svetu.

Očitno torej Linux prinaša številne konkurenčne prednosti...