Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda

Matej Huš

19. feb 2011 ob 18:38:32

Londonska borza je lani napovedala prehod na Linux, ker v C# in .NET napisan TradElect s podatkovno bazo Microsoft SQL Server 2000, kar so uporabljali doslej, ni deloval dovolj zanesljivo. Odzivni časi so bili predolgi, kakšen dan je vse skupaj tudi povsem izpadlo (recimo septembra 2008, naslednji dan po dokapitalizaciji ameriških paradržavnih nepremičninskih skladov Freddie Mac in Fannie Mae, je londonska borza za šest ur obstala). Zato je v ponedeljek londonska borza v celoti prešla na Linux (v C+ napisan Millennium Exchange na podatkovnih strežnikih Novell SUSE Linux), kar ni minilo brez težav.

Takoj po zagonu novega sistema so bile prikazane napačne cene in napačen promet trgovanja v sistemih, ki jih borznoposredniške hiše ponujajo svojim strankam za sledenje gibanju borze. Težave so trajale cel teden, imeli pa so jih tako nekateri največji posredniki podatkov (data vendor) Thomson Reuters, Interactive Data in Netbuilder kot tudi borzni lastni ProQuote.

Približno 20 sekund po zagonu novega trgovalnega sistema so različni programi podjetji za spremljanje stanja na borzi kazali zelo različne podatke. Borza in ponudniki finančnih informacij so cel teden iskali rešitev, a je še niso našli. Krivdo kakopak valijo eden na drugega. Programerji delajo brez prestanka tudi ta vikend, saj iščejo rešitve za napako. Trenutno morajo namreč nekateri posredniki vlagati naročila brez popolnega pregleda nad globino trga in tečajem, kar je milo rečeno nenavadno.

Testiranje novega sistema je trajalo 15 mesecev in v tem času napak niso odkrili. Manjše hiše so nov sistem uporabljale brez težav, kar namiguje, da so za zmedo krivi posredniki sami in ne borza. Strokovnjaki pravijo, da sta najverjetnejši možnosti za napako dve. Bodisi so posredniki svojo programsko opremo napisali narobe in ni povsem prilagojena za nov trgovalni sistem bodisi ima borza težave s predpomnjenjem (caching).

Druga, nepovezana napaka se je primerila v torek, ko je nov sistem poslal signal za zaključitev avkcijskega trgovanja 42 sekund prepozno. Zaradi tega je sprva izpadel cel kup avtomatiziranih poslov.