Londonska borza dopoldne ustavila trgovanje zaradi tehničnih težav

Matej Huš

25. feb 2011 ob 13:15:01

Težave na londonski borzi zaradi prehoda na Linux še niso končane. Nasprotno, povečujejo se, saj so morali danes zjutraj takoj po otvoritveni avkciji prekiniti trgovanje. Točnega razloga niso navedli, so pa dejali, da gre za "težave s podatki o trgu". Več borznih posrednikov je povedalo, da svojih poslov niso mogli preklicati in da so se zataknili v sistemu, kar je onemogočilo vnos in pravilno izvedbo novih poslov.

Problem so najprej opazili ob 7.54 uri zjutraj, ko je bilo nekaj poslov preklicanih. Med 7.50 in 8.00 uro se namreč na londonski borzi izvaja odpiranje trga z otvoritveno avkcijo. To pomeni, da se v sistem zapisujejo vsa naročila (tržna in limitirana), nato pa se izvede odpiranje trga z enotno ceno vrednostnega papirja, ki omogoča največje število poslov v jutranji avkciji z njim. Borza je objavila, da preiskujejo te posle in da bodo še odločili, ali jih bodo razveljavili. Ob 8.59 so objavili, da bodo posli obveljali.

Trgovanje je medtem stalo. Borza je omogočila brisanje naročil, medtem ko vnašanje novih ni bilo mogoče. Ob 11.27 uri so omogočili vnos novih naročil, odpiranje trga pa so izvedli ob 12.15 uri po lokalnem času.

Prekinitev trgovanja zaradi tehničnih težav se je zgodila v najslabšem možnem času. Zaradi napetega dogajanja v arabskih državah se morajo investitorji biti sposobni hitro odzivati na spremembe, česar na zaprtem trgu ne morejo početi. Hkrati mečejo tovrstne napake sila slabo luč na prehod na Linux in informatike na londonski borzi, saj se težave po uvedbi novega trgovalnega sistema Millennium Exchange sedaj vlečejo že polna dva tedna.