Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

Matej Huš

10. okt 2010 ob 06:11:38

Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo Google podaljšal. Če je ne bo, bo Mozilla izgubila najpomembnejši vir financiranja. To sicer ni zelo verjetno, ker Google dobro ve, da je Firefox bolj razširjen od Chroma, a lahko sedaj Mozillo vseeno pošteno privijejo in dosežejo nižjo ceno.

Zato ni presenetljivo, da lisička išče nove partnerje. Eden izmed njih je sicer zapriseženi rival na področju brskalnikov, Microsoft, ki pa utegne na področju iskalnikov sodelovati. Tako bo Firefox 4 imel Bing na tretjem mestu za Googlom in Yahoojem, ko govorimo o iskalnih mehanizmih. To pa ne bo edina novost, saj bodo odstranili Answers.com in Creative Commons, ki sta bila prednameščena iskalnika sedaj. Prvi ni preveč popularen, medtem ko se je Creative Commons iz iskalnika po vsebinah z licenco CC izrodil v vsenamenski splošni iskalnik po spletu, kakršnih je na tone.