Mozilla bo eksperimentirala z Bingom kot privzetim iskalnikom

Matej Huš

19. sep 2021 ob 14:21:04

Mozilla ima z Googlom do leta 2023 sklenjeno pogodbo, po kateri je Google privzeti iskalnik ob namestitvi Firefoxa. S tem si Mozilla pridobi 450-500 milijonov dolarjev, kar predstavlja levji delež prihodkov fundacije (med 75 in 95 odstotki, odvisno od leta). Dogovor je ključen za obstoj fundacije že od leta 2006, le v letih 2014-2017 je bil izbrani brskalnik Yahoo. Bi lahko Microsoftov Bing nadomestil Google? To ni tako nepomembno vprašanje, saj prvi dogovor med Mozillo in Googlom sega v leta, ko Google svojega brskalnika še ni imel, pametni telefoni pa so bili zelo redki. Sedaj pa ima Google izjemno priljubljen operacijski sistem na pametnih telefonih ter spletni brskalnik. Dogovor z Mozillo je zato asimetrične pomembnosti za podjetji - in Mozilla lahko potegne krajši konec.

V naslednjih mesecih bo Mozilla izvajala manjši eksperiment. Približno enemu odstotku uporabnikov bodo kot privzeti iskalnik ob namestitvi ponudili Microsoftov Bing. Eksperiment bo trajal do konca januarja, ni pa še jasno, kaj je natančen razlog. Mozilla ga uradno ne komentira, gre pa verjetno za preverjanje, kako bi se obnesel plan B, če se leta 2023 pogodba z Googlom ne bo podaljšala. Brez neke podobne pogodbe namreč Mozilla ne more obstati v trenutni obliki.

Googlov tržni delež na trgu iskalnikov je 92 odstotkov, Bingov pa slabe tri odstotke. Preostanek odpade na Yahoo, Yandex in Baidu. V Sloveniji je Google še nekoliko pomembnejši s 96 odstotki, drugi pa je Bing s poltretjim odstotkom.