Mozilla z Googlom podaljšala ključno pogodbo za svoje preživetje

Matej Huš

14. avg 2020 ob 17:51:16

Mozilla je po neuradnih podatkih podaljšala pogodbo z Googlom, ki je glavni vir prihodkov za organizacijo. Še naslednja tri leta bo Googlov iskalnik privzet v Firefoxu, za kar bo Mozilla prejela 400 do 450 milijonov dolarjev letno. Mozilla si je s tem zagotovila normalen obstoj do leta 2023. Mozilla od Google prejme 75 do 95 odstotkov vseh svojih prihodkov. Dogovor sega že v leto 2006, ko Google še ni imel svojega brskalnika in je veljal vse odtlej (le v letih 2014-2017 je Mozilla ponujala Yahoo kot privzeti iskalnik). Mozilla je potrdila, da so dogovor podaljšali, konkretnejši pa niso bili.

Ko je Google predstavil svoj brskalnik Chrome in še posebej ko je postal najpopularnejši brskalnik na svetu, je Mozilli grozilo, da bo ostala brez tega financiranja. Google za priljubljenost svojega iskalnika, ki je največji, ne potrebuje več Firefoxa (navsezadnje ga je prehitel Chrome), a njegov obstoj izpolnjuje pomembno funkcijo. Google je nevarno blizu monopolnega položaja, česar se ob koncu prejšnjega tisočletja na primer ni pravočasno zavedel Microsoft. Obstoj Firefoxa in drugih brskalnikov je zato pomemben.

Pred nekaj dnevi je Mozilla najavila večja odpuščanja, saj naj bi odslovila 250 zaposlenih. V organizaciji zagotavljajo, da finančna prihodnost ni ogrožena, temveč gre zgolj za prestrukturiranje osnovne dejavnosti. Mozilla se bo bolj posvetila komercialnim vsebinam, ki bi lahko ustvarjale lastne prihodke, so dejali.