Paul Allen toži vrsto podjetij

Matej Huš

29. avg 2010 ob 17:14:15

Paul Allen, poznan kot soustanovitelj Microsofta in vodja podjetja Interval Licensing, je v imenu slednjega vložil tožbo na zveznem sodišču v Seattlu zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples. V njej podjetjem očita kršenje kopice patentov, ki jih je pridobil Interval Research, ki danes ne obstoji več, podjetja pa je podedoval Interval Licensing. Patenti iz 90. let prejšnjega stoletja se po besedah tožnikov nanašajo na fundamentalne tehnologije interneta, ki jih je razvil Interval Research.

Pregled tožbe pokaže, da gre za patente št. 6.263.507 (Browser for Use in Navigating a Body of Information, With Particular Application to Browsing Information Represented By Audiovisual Data), 6.034.652 (Attention Manager for Occupying the Peripheral Attention of a Person in the Vicinity of a Display Device), 6,788,314 (Attention Manager for Occupying the Peripheral Attention of a Person in the Vicinity of a Display Device) in 6.757.682 (Alerting Users to Items of Current Interest).

V podjetju pravijo, da je to prva tožba zaradi omenjenih patentov, ki so jo vložili. Na vprašanje, ali so se s podjetji, katera tožijo, pogovarjali o licenciranju patentov, pa so odvrnili le, da so jih opozorili, da ima Interval Licensing te patenet v lasti, poroča The Wall Street Journal.