Umrl je Paul Allen

Dare Hriberšek

16. okt 2018 ob 15:57:57

Novico so sporočili iz podjetja Vulcan, ki ga je Allen ustanovil 1986. Paul Allen je sicer najbolj znan kot soustanovitelj Microsofta, ki ga je zapustil leta 1983, ko je prvikrat zbolel za krvnim rakom, boleznijo, ki se mu je pred časom povrnila in bila zdaj zanj tudi usodna.

Z Billom Gatesom se je seznanil pri štirinajstih letih, ko sta skupaj obiskovala šolo v Seattlu. Manj kot deset let pozneje sta ustanovila Microsoft, prav Allen naj bi bil tisti, ki si je izmislil ime podjetja, zaslužen pa je tudi za zasnovo miške z dvema gumboma. Prijateljstvo s prodornejšim Gatesom pa se pozneje ni izteklo najbolje. V svoji avtobiografiji, izdani leta 2011 je Allen med drugim zapisal, da sta ga Gates in Steve Ballmer v času, ko je preboleval raka, poskušala finančno ogoljufati. Njegovo premoženje sicer trenutno ocenjujejo na približno 20 milijard ameriških dolarjev.

Prek podjetja Vulcan je postal lastnik številnih tehnoloških podjetij, eno teh je Stratolaunch, ki se ukvarja z razvojem raket in vesoljskega plovila.

Allen je pozneje pogosto nastopal v medijih, bil je znan evangelist sodobnih tehnologij, dobrodelnež, lastnik in solastnik številnih športnih klubov in ljubitelj dragih igrač. Ena od njih je denimo 126 metrska jahta Octopus, s katero je Allen opravil kar nekaj znanstvenih ekspedicij, med drugim je z ekipo raziskovalcev uspešno poiskal zadnje počivališče ene največjih bojnih ladij v zgodovini, japonske Mushashi, ki se je potopila v Pacifiku med drugo svetovno vojno.