Elon Musk bi nalagal vaše misli na računalnike

Iztok Hočevar

28. mar 2017 ob 13:57:12

Prometne konice, raziskovanje vesolja, spreminjanja transporta. Nekdanji najboljši prijatelj Donalda Trumpa Elon Musk ima velike ambicije za reševanje svetovnih izzivov. Ima pa tudi denar in vpliv, da vsaj lahko poizkusi uresničiti najbolj nore ideje. In najnovejša Muskova podjetniška pustolovščina želi povezati računalnike in človeško zavest, poroča The Wall Street Journal. Muskov startup, poimenovan Neuralink, že vsaj slabo leto razvija tehnologijo, ki bo omogočala ljudem komuniciranje z napravami brez fizičnega vmesnika. Ter tudi shranjevanje svojih misli naračunalniških sistemih. Dodana vrednost same tehnologije pa naj bi bila tudi rast kognitivnih sposobnosti uporabnika.

In kako to mislijo storiti? Za sedaj brez elektrod v možganih pač ne bo šlo. Kaj več za zdaj ni znanega, je pa Musk o tej temi že večkrat spregovoril v javnosti. Po njegovem mnenju je povezava med človekom in napravami ključna v boju proti prihodnosti, v kateri ljudem vlada umetna inteligenca. Musk sicer s svojo fundacijo OpenAI že nekaj časa opozarja na nevarnost umetne inteligence.

Vendar Musk ni edini, ki želi razviti tako tehnologijo. Tudi Facebook s svojo skrivnostno divizijo Building 8 razvija podobno rešitev. Edina razlika je ta, da Marka Zuckenberga ne skrbi toliko nadvlada umetne inteligence kot predvsem pomanjkanje priložnosti za rast njegovega podjetja.

Pustimo znanstveno fantastiko ob strani in poglejmo, za kaj bi lahko tako tehnologijo uporabljali danes. Kor poroča The Wall Street Journal, tehnologija, čeprav še v povojih, že kaže prve oprijemljive rezultate v zdravljenju bolezni, kot sta epilepsija in depresija.