Iranski aktivist in zapornik toži Nokia Siemens Networks

Matej Huš

18. avg 2010 ob 20:19:15

Iranski aktivist in novinar Isa Saharkhiz je v ZDA vložil tožbo zoper Nokia Siemens Networks in lastnika finsko Nokio ter nemški Siemens, ker naj bi podjetja iranski vladi dobavljala tehnologijo za vohunjenje za za državo nevarnimi državljani. Marylandska odvetniška pisarna Moawad & Herischi je tožbo vložila v ponedeljek.

Isa Saharkhiz je bil aretiran leta 2009 na podlagi nadzorovanja in spremljanja njegovih telefonskih klicev po spornih predsedniških volitvah v Iranu. Po aretaciji so ga iranske oblasti mučile in podvrgle nečloveškemu ravnanju, zaradi česar se njegovo zdravstveno stanje še vedno slabša, saj mu odrekajo zdravniško pomoč.

Hude kritike zoper NSN je izrazila iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi, ki zahodnim podjetjem očita spodkopavanje opozicije v Iranu. Dodaja, da je očitno, da sta Siemens in Nokia Iranu prodali tehnologijo za nadzorovanje telefonskih klicev in kratkih besedilnih sporočil, kar se v državi zlorablja za politični teror.

V tožbi od NSN zahtevajo, da prenehajo s podporo nelegalnih vladnih centrov za prestrezanje telekomunikacij v Iranu in da s pomočjo svojih povezav z oblastmi v Iranu zagotovijo izpustitev Saharkhiza iz zapora. Riitta Mård, predstavnica za odnose z javnostmi iz podjetja NSN, je zanikala, da bi NSN kdajkoli prodajala podobno opremo Iranu. Iranu so resda prodali nekaj tehnologije in programske opreme, ki pa prisluškovanja ne omogoča. Tožbe ni želela komentirati, ker je še niso prejeli.