Iran na smrt obsodil ameriškega razvijalca iger zaradi žaljive igre

Matej Huš

11. jan 2012 ob 09:44:31

V Iranu so na smrt obsodili ameriškega programerja Amirja Mizro Hekmatija, ker naj bi vohunil za ZDA. Hekmati, ki je arabskih korenin, a je rojen v Arizoni, je šel lanskega avgusta obiskat svojo družino v Iran. Tam so ga aretirali zaradi suma vohunjenja proti Iranu za ZDA in nekaj mesecev po aretaciji v enodnevnem sodnem procesu obsodili na smrt. Hekmati ima 20 dni časa za pritožbo, preden bo sodba postala pravnomočna.

Hekmati je bil sprva marinec, kasneje pa je prestopil k razvijalcu računalniških iger podjetju Kuma. Tam je delal pri razvoju več iger, med drugim War. Gre za serijo iger, ki so bile izdane v angleščini in tudi arabščini, perzijščini in urduju za arabski trg. V tej igri se ena izmed misij imenuje Assault on Iran in od igralca zahteva vstop v iranske jedrske obrate z namenom pridobiti dokaze o obstoju nedovoljenega jedrskega programa. Iran je Hekmatoja obsodil vohunjenja, saj naj bi izdeloval igre, ki poizkušajo vplivati na javno mnenje o ameriških operacijah v Iranu.

Drži, da so bile igre zelo priljubljene tudi v Iranu. Izvršni direktor podjetja Kuma Keith Halper je priznal, da so jih v Iranu z interneta prenesli več stotisočkrat, medtem ko so jih iranski državni mediji javno linčali. Halper je še potrdil, da je podjetje med drugim izdelovalo tudi simulacijske igre za trening ameriške vojske. Toda v časniku Teheran Times se je pojavilo domnevno priznanje Hekmatija, v katerem ta priznava vse obtožbe. Piše, da je podjetje prejemalo ameriške obveščevalne agencije, njihova naloga pa naj bi bila zasnova iger za manipulacijo javnega mnenja. Avtentičnost tega priznanja je zelo zelo vprašljiva, saj je najverjetneje izsiljeno.

Ameriška vlada je že zanikala vse iranske obtožbe in zahtevala, da Hekmatija nemudoma izpustijo. Medtem se njegova družina prek odvetnika in prek spleta bori za njegovo pomilostitev. Analitiki pravijo, da imajo dobre možnosti, saj naj bi Iran le napenjal mišice.