Velika akcija v boju zoper internetno prodajo ponaredkov

Matej Huš

2. dec 2014 ob 21:41:45

Pod vodstvom Europola že tretje leto poteka akcija In Our Sites (IOS), s katero se borijo proti spletni prodaji ponaredkov. V več racijah so zasegli že več kot tisoč domen, minuli teden pa so v novi raciji Transatlantic V zaprli 292 domen.

V akciji so poleg Europola sodelovali še ameriška ICE (Immigration and Customs Enforcement) in HSI (Homeland Security Investigations) ter organi pregona iz Albanije, Belgije, Bolgarije, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Litve, Luksemburga, Kolumbije, Madžarske, Portugalske, Romunije, Srbije, Španije in Velike Britanije. Obsežna ekipa je zasegla 292 domen, s čimer se je skupno število v celotni akciji dvignilo na 1829. Ena domena seveda ne pomeni ene strani, saj več domen kaže na isto stran.

Prav tako je vprašljiv dolgoročni uspeh tovrstnega blokiranja domen, saj iste strani zelo kmalu vzniknejo pod novimi domenami. Europol sicer poudarja, da je blokiranje domen le eden izmed pristopov v boju, velik pomen pa ima tudi metoda sledenja denarju.

To pot niso nikogar aretirali, dodajajo, se pa to utegne kmalu spremeniti, pravijo viri za BBC.

Za razliko od običajnih racij, kjer so na udaru strani, ki kršijo avtorske pravice z deljenjem kopij digitalnih vsebin, je šlo to pot za dobre, stare analogne predmete. Europol pravi, da je šlo za ponarejeno športno obutev, elektroniko, zdravila in v manjši meri tudi za filme ter glasbo. Da so racijo izvedli prav zdaj, ni presenetljivo, saj promet tem stranem zelo naraste v predbožičnem nakupovalnem obdobju, kar so želeli preprečiti.