Prosto dostopne ocene indijske mature na spletu kažejo nepravilnosti

Matej Huš

7. jun 2013 ob 09:57:15

Eden najpomembnejših izpitov v Indiji je ISC, ki se tam opravlja po zaključeni srednji šoli. Od njega je odvisno, na katero univerzo se bo kdo lahko vpisal. Zato dijaki težko pričakujejo rezultate in včasih uberejo kakšno bližnjico. Redko pa se zgodi, da ta razkrije velike malomarnosti in nepravilnosti.

Debarghya Das je želel ugotoviti, kako sta njegova prijatelja odpisala test, zato je pogledal, ali je mogoče priti na strežnik z rezultati. Ta je narejen tako, da lahko vsakdo pogleda svoje rezultate, a brez vsakršne zaščite. Ker je prijavni podatek zgolj šifra šole in zaporedna številka kandidata, je Das napisal kratko skripto, ki je z interneta snela podatke o vseh 65.000 maturantih, ki so test reševali, skupaj z imeni. To kaže na malomarnost sestavljavcev računalniškega sistema in je svojevrsten problem.

Bistveno bolj problematični pa so rezultati, ki jih je pridobil. Statistična analiza je pokazala, da so bili zelo verjetno obdelani in da ne predstavljajo resničnih dosežkov maturantov. Na grafu se namreč vidi vzorec, ki je sila nenavaden in statistično neverjeten. Želeli bi si Gaussovo krivuljo, ki se ji v realnem življenju pri velikih vzorec lahko bolj ali manj približamo. Namesto tega pa graf kaže, da cel kup ocen preprosto manjka. Pri tem ne mislimo na necele odstotke, ki lahko izginejo zaradi zaokroževanja oziroma točkovanja in so vzrok za ježu podoben vzorec - zanimivo je, da pri ocenah nad 95 odstotkov špice izginejo in graf postane zvezen. Približno tretjino dosegljivih ocen ni osvojil nihče, vrzeli pa so na sumljivih mestih, tik pod pragovi za sprejem.

Iz dosegljivih podatkov se ne da sklepati, kaj točno se je dogajalo. Možnih razlogov je več, a nekaj je vsem skupno. S podatki je nekdo manipuliral (v dobrobit ali škodo maturantov, hote ali nehote).